Piotr Kubaty powołany na stanowisko wiceprezesa zarządu Banku Ochrony Środowiska pod warunkiem wyrażenia zgody KNF

26 września 2024 r. Rada Nadzorcza Banku Ochrony Środowiska  powołała z dniem 14 października 2024 r. Piotra Kubatego na stanowisko wiceprezesa zarządu pod warunkiem wyrażenia zgody przez Komisję Nadzoru Finansowego.

Od 1 do końca 13 października funkcja czasowego pełnienia obowiązków wiceprezesa zarządu została powierzona członkowi Rady Nadzorczej Arturowi Stefańskiemu.

Piotr Kubaty jest menedżerem ryzyka z blisko 20-letnim stażem w sektorze finansowym, specjalizującym się w zarządzaniu ryzykiem, modelach ryzyka oraz regulacjach nadzorczych.  W swojej karierze zajmował kluczowe stanowiska zarządcze w bankach, instytucjach finansowych oraz sektorze zarządzania wierzytelnościami, m.in. wiceprezesa zarządu odpowiedzialnego za zarządzanie ryzykiem w sektorze spółdzielczym, w tym w Krakowskim Banku Spółdzielczym oraz wiceprezesa CDR Investment. Pełnił również funkcję dyrektora zarządzającego Pionu Ryzyka w Banku Pocztowym, dyrektora ds. Polityki Kredytowej w Banku Pekao, dyrektora Departamentu Ryzyka Kredytowego w Plus Banku czy Managera ds. Modeli w Deutsche Bank. Obecnie odpowiada za zarządzanie ryzykiem w Banku Ochrony Środowiska jako dyrektor zarządzający.

Jego doświadczenie obejmuje członkostwo w licznych komitetach, w tym Komitecie Ryzyka, Komitecie Kredytowym, Komitecie Ryzyka Operacyjnego oraz Komitecie Zarządzania Aktywami i Pasywami. Posiada szeroką wiedzę w zakresie wdrażania platform wspierających proces kredytowy oraz dostosowania instytucji finansowych do wymogów A-IRB i MSSF 9.

Jest członkiem The Third Party Risk Association oraz The Professional Risk Managers' International Association, a także posiadaczem certyfikatu PRM (Professional Risk Manager).

Absolwent studiów magisterskich na kierunku Matematyka Stosowana w Finansach i Ekonomii na Politechnice Krakowskiej, które ukończył z wyróżnieniem oraz studiów podyplomowych na SGH z zakresu Zarządzania Ryzykiem w Instytucjach Finansowych. Dodatkowo zdobył tytuł MBA w obszarze Innowacji i Analizy Danych na SWPS.